Ana içeriğe atla

'' CUMA NAMAZI ''

Herkese selamlar, Müslümanlarca en özel gün kabul edilen, camilerin erkekler tarafından tıka basa dolduğu, insanları bilgilendirmek için seçilmiş cuma yani toplanma günü.

İlk olarak bu konuyu ile ayeti paylaşmak istiyorum;

Ey inananlar, cuma (toplantı) günü namaza çağrıldığınızda ALLAH'ı anmak için acele edin ve alışverişi bırakın. Bilseniz, bu sizin için daha iyidir.
Namaz bitince, yeryüzüne yayılarak ALLAH'ın lütfunu arayın ve ALLAH'ı sürekli anmaya devam edin. (62:9-10)

Ayetten de anlaşılacağı üzere çalışma saatleri içinde Toplanmak için çağrı yapılacağı zaman toplanılıp, Allah'ı anarız ve İslam ve güncel gelişmeler hakkında konuşulup tekrar işimize geri döneriz.

İlk olarak yapacağım eleştiri, Tüm Kuran çevirilerinde ( Ey iman edenler veya Ey inananlar )* diye çevrilmiştir. Yani kadın veya erkek ayrımı yok. Maalesef ki geleneksel İslam anlayışı bu ayetin kapsamına kadınları almamaktadır. Mezhepçi İslam anlayışı her konuda olduğu gibi bu konuda da kadınları Allah'ı anmaktan alıkoymaktadır. Bunu tabi kide Muhammed Peygambere iftira atarak yaptılar ve yapıyorlar. Şimdi bir kaç hadis örneği ile aradaki çelişkileri birlikte görelim;

Târık İbnu Şihâb (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdularki: “Cuma namazı, dört kişi hariç geri kalan her müslüman üzerine cemaat içinde yapması gereken vâcib bir hakk’dır. Cumadan istisna edilen bu dört kişi şunlardır: Köle, kadın, çocuk ve hasta.”

|Ebu Dâvud, Salât 215, (1067)Abdullah İbnu Amr İbni ‘l-Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki : “Ezanı her işitene cuma farzdır.”
|Ebu Dâvud, Salât 212, (1056).
Yukarıdaki iki hadis örneğindeki çelişki ay gibi parlak. Kadınlarında ezanı işittiklerini ele alırsak onların bu farz ibadetine gitmemeleri hangi mantıkla açıklanabilir!
- Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Biriniz cumanın farzını kılınca, ardından dört rek`at namaz daha kılsın.”
|Müslim, Cum`a 67–69. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 238; Tirmizî, Cum`a 24; Nesâî, Cum`a 42; İbni Mâce, İkâmet 95.
- İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem cumanın farzından sonra evine gitmedikçe namaz kılmazdı. Sonra evinde iki rek`at namaz kılardı.
|Müslim, Cum`a 71. Ayrıca bk. Buhârî, Cum`a 39; Nesâî, İmâmet 64; Cum`a 43.
Yukarıda da ilk hadiste farzdan sonra namaz 4 rekat namaz kılın deniliyor ancak bir sonraki hadiste Peygamberin farzdan sonra eve gitmedikçe namaz kılmazdı deniyor. Bu hadisleri uyduranların biri başka türlü uydurmuş, diğeri eve gitmek istediği için başka türlü uydurmuş diye düşünüyorum. Çünkü olay çok net gözükmekte. Kadınları mescitlerden uzaklaştıran zihniyet, onları eve kapatan bu uydurdukları Ehli Sünnet zihniyeti.
Evs İbni Evs radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokca salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur.”
|Ebû Dâvûd, Salât 201, Vitir 26. Ayrıca bk. Nesâî, Cum`a 5; İbni Mâce, İkâmet 79, Cenâiz 65.
Yukarıdaki hadis ise uydurulan salavat yani peygamberi desteklemek olayını çarpıtarak Salatü selama çevirenlerin Muhammed'i Allah'ı anmak için çağrılan insanları bir bakıma şirke davet ediyor. Birincisi ölmüş bir insanın sizi duyması söz konusu olamaz. İkincisi Allah bizleri O'nu anmaya çağırıyor. Elçisini değil. Ancak öyle olmuyor. İmam hutbe sırasında Hıristiyanların İsa'yı andığı gibi başlangıçta Muhammed'i anıyor. (Aşağıda Cuma ile ilgili hadislerin olduğu bir web site paylaşacağım.)**
Son olarak şunu da eklemek istiyorum. Cuma hutbeleri insanları Allah'a ve O'nun kelamı hakkında olmalıdır. Ancak şu an politik olayların etkisiyle halkı cahilleştirmek için bir çaba gösteriliyor. Kuran'ı yetersiz göstererek sizleri Allah'tan başkasına muhtaç hale getiriyorlar. Şeytanın amacı da bu, Allah'ı yetersiz göstermek. Sizlere Cuma günleri Allah'ı anmak için toplanmaya çağıran camilerde gerçek İslam yerine İktidarın ve uydurmaların etkisiyle istedikleri '' CAHİLLEŞTİRME PROJESİNİ'' bizlere işlemek istiyorlar. Biz sadece Rabbimize muhtacız. O bize yeter. O'nu yetersiz gösterenlere kulak vermeyin.
Mescidler sadece ALLAH'a aittir; öyleyse ALLAH ile birlikte hiç kimseyi çağırmayın. (72:18)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ATALAR DİNİNİ İZLEMEK

Tüm insanlar, doğduğu ve büyüdüğü ailenin öğrettikleri ile o ülkenin veya bölgenin dinini, kültürünü ve yaşam tarzını benimser. Bu hemen hemen herkes için aynıdır. Bu yüzden çocukluk döneminde bize aşılanan ne ise onunla yaşarız. Sorgulama gibi bir uğraşa çoğu insan girmez. Karşı olduğu politik bir duruma cephe alarak diğer safta durmak, sorgulayıp neyin doğru veya yanlış olduğuna bakmaz. Din, tüm dünyada hemen hemen atalarımızın üzerine ne bulduysak onu öğretir ve buna sımsıkıca bağlanır. İşin püf noktası burası. Ya atalarımız doğru yol üzerinde değildiler ise?! Kuran bu konuda bizi özgür kılarak sorgulamaya teşvik eder. Şimdi aşağıdaki peygamber örneklerinden bakarak atalar dinini inceleyelim. NUH PEYGAMBER Halkın ileri gelen inkarcıları, “Bu, sizin gibi bir insandan başka bir şey değildir. Üzerinize egeme olmak istiyor. Allah dileseydi bir melek indirirdi. İlk ATALARIMIZDAN böyle bir şey işitmedik.  (23:24) HUD PEYGAMBER Dediler ki: “ Sadece Allah’a edelim ve atalarımı

ARAPÇA ŞART MI?

  Herkese selamlar. Bu konuyu ele almamdaki sebep insanların sürekli bizlere,  ''sen arapça bilmiyorsun, sen yorum yapamazsın senin ilmin yetmez'' şeklinde yapılan eleştirilere cevap vermek istememden dolayıdır. İnşallah bunlara cevap vermeye çalışacağım.   Öncelikle Kuran bizlere Arapça öğrenmemiz veya bilmemiz zorunluluğu getirmez. Kuran Arapça indi çünkü indiği yerde konuşulan dil Arapça idi. Bu bağlamda bir kaç ayet ile Kuran'ı kimler anlayamaz ilk önce ona değinmek istiyorum. - Şüphesiz, kafirleri uyarsan da uyarmasan da onlar için hep aynıdır, iman etmezler. - Allah da onların kalplerini ve duyularını kapatmıştır. Görüşleri de bulanıktır ve onlara büyük azap vardır. (2:6-7) - Onlara, '' Allah'ın indirdiğine uyun '' dediğinde, '' Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız'' derler. Peki ya onların ataları bir şey akıl edememiş ya da doğru yol bulamamışsa? - Kafirlerin durumu, çobanın haykırışını işiten ama o